הרחבת דירה קיימת?

הדירה שלכם מתאימה להרחבה?

לעתים אנו מוצאים את עצמנו מתגוררים בצפיפות וללא תקציב או יכולת כלכלית לעבור לדירה גדולה יותר. זה אומנם כרוך בביורוקרטיה, אך לעתים ניתן להרחיב את הדירה ובכך להעלות את הערך שלה וליהנות מאיכות חיים. אם לא ניתן להרחיב את הדירה, אפשר לשפץ, למכור ולעבור לדירה יותר מרווחת.

מהי הרחבת דירה?


 הרחבת דירה מתייחסת לדירות יד שנייה, בתוספת שטח בנוי לדירה בהתאם לחוק המקרקעין בישראל. לדוגמה, כאשר בעלי דירות בקומות העליונות של הבניין מעוניינים להרחיב את הנכס שלהם על ידי בנייה על הגג או כאשר בעלי דירות בבניין מבקשים להוסיף חדר נוסף לדירתם הקיימת בצד המבנה. תוספת של דירות חדשות על הגג או בצידי הבניין לא נחשבת להרחבה. גם תוספת של מחסן, שלא צמוד לדירה אינה הרחבה. על ההרחבה להיות המשך טבעי של הכנס.

ברחבי הארץ ישנם הרבה מאוד בניינים משותפים קיימים בהם תוכניות העיר מאפשרות לבצע תוספת בנייה. הדיירים שרוצים להרחיב את הנכס שבבעלותם, אומנם נתקלים בהליכים ביורוקרטים לא מעטים, אך הדבר אפשרי וישים, שכן מעלה את ערך הנכס באופן משמעותי וכמובן מעלה את איכות החיים. אך ישנם כאלה המבצעים הרחבה בניגוד לחוק והמדינה נוהגת איתם ביד קשה, תוך הטלת קנסות כבדים.

מה אומר החוק בישראל? 


הרחבה לפי חוק המקרקעין בישראל סעיף 71 א' מתייחסת למושג הרחבת דירות קיימות כמקרה פרטי של הצמדה אשר אין ממנה חזרה. הצמדה זו משפיע על אופיו של הבניין המשותף ומגדירה מחדש את הזכויות בו. מטרתה להתמודד עם צפיפות יתר למען שיפור איכות חייהם של כל דיירי הבניין, תוך מזעור הפגיעה בזכויות הקניין הנמצא במיעוט ברכוש המשותף, בשנת 2005 נכנס תיקון לחוק- סעיף 71 ב' הדורש מהדייר המבקש לבצע הרחבה להשיג רוב לפי החוק.

ומה אם יש דיירים מתנגדים? 


הרחבת דירות קיימות דורשת את הסכמתם של בעלי הזכויות בבניין, אך לא של כולם. את ההסכמה יש להשיג עוד בטרם פונים לוועדת התכנון ברשות המקומית. לפי סעיף 71 (א') לחוק המקרקעין, על הדיירים המעוניינים לבצע הרחבה בבניין משותף, להיות בעלים של 75% מהדירות ו- 66% מהרכוש המשותף הצמוד לדירותיהם. מי שמחזיק בבעלותו 60% מהדירות בבניין ראשי להחליט על הרחבת דירה אחת או יותר, לצורך בניית מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי. במקרה שיש דיירים שמסרבים ועושים דווקא בשל צרות עין, בית המשפט נוטה לבחור צד של המבקשים בהרחבה. 

כמו כן, מי שהרחיב דירתו בעבר יחשב לפי החוק (באופן אוטומטי) כמסכים לכל פעולת הרחבת דירה דומה באותו בית.

במקרה שלא כל הדיירים מעוניינים או לא יכולים מסיבות טכניות או תכנוניות להרחיב את דירותיהם, לרוב נעשה איזון בין כולם. המרחיבים יכולים להתקין על חשבונם מעלית בבניין או להעניק לבעלי הדירות העליונות זכויות בנייה בלעדיות על הגג או לקבל פיצוי כספי – תשלומי איזון. תשלומים אלה נקבעים על ידי שמאי מקרקעין מוסמך והם פטורים ממס. בדרך כלל הם אינם עולים על מחצית שווי הדירה המורחבת.

לסיכום: 

כל מי שמבקש לבצע הרחבה בדירתו הקיימת, מוטב שיפנה לייעוץ של שמאי מקרקעין מוסמך המתמחה בהרחבות וגם עורך דין. יש לבחון לעומק את כל הסוגיות המשפטיות וכמובן את סוגיית הכדאיות, מעבר לנוחות הדיירים עצמם. כמו כן, יש להיעזר בשירותיו של מהנדס מוסמך על מנת להכין תכניות בנייה, אותן יש להגיש לוועדת התכנון ברשות המקומית.

אם יש לך שאלה לגבי הרחבת דירה או נכסים פוטנציאליים לשיפוץ ומכירה בלב העיר תל אביבאשמח לעזור.

כתבות נוספות

מאמר

7 פעולות שיווק מומלצות למכירת דירה לבד (ללא מתווך)

החלטת למכור את הדירה שלכם - החלטתם לא לעשות את זה בעל מקצוע (מתווך) - הנה לכם כמה פעולות שיווק…

מס רכישה 2020
מאמר

כל הפרטים החשובים על מס רכישה 2023

מתכננים לרכוש דירה, בונים את התצקיב שלכם לפני הרכישה , חושב לקחת בחשבון את ההוצאה הלא מבוטלת של מס הרכישה

מאמר

עשרה דברים שהישראלי לא חושב עליהם כשהוא קונה דירה

אני שמח להציג לכם 10 דברים מאוד שחיכים שהישראלי הממוצע שוכח לעשות לפני שהוא יוצא להתליך רכישת דירה

מאמר

הכנת הדירה לפני מכירה

"אין שני לרושם ראשוני" - כמה חשוב להכין את הדירה שלכם לפני שקונה מגיע

דברו איתי

    צרו קשר

    דילוג לתוכן